Blog

Povestea tragică, reală, a primului supermodel din lume

Când viața lui Gia Carangi este amintită, ea este amintită ca o tragedie. Deși este recunoscută ca primul supermodel adevărat din lume , viața ei scurtă și dispariția tragică înseamnă că numele ei nu este atât de cunoscut pe cât te-ai aștepta de la cineva care a realizat o astfel de ispravă. Născută în 1960, chipul lui Carangi era peste reviste până când era în adolescență. Mai puțin de un deceniu mai târziu, era moartă.


Carangi este creditat cu originea aspect „heroină chic” acea a condus lumea modei în anii '90 . Povestea ei, când este spusă astăzi, este adesea împărtășită ca o poveste de avertizare despre pericolele drogurilor, dar Carangi are mult mai mult decât felurile ei de fată sălbatică. Carangi nu era doar devastator de frumos, dar avea și un suflet frumos și sensibil. Viața ei a fost chiar mai tragică decât știu mulți oameni, marcată de suferințe și de o copilărie nefericită.

Cariera ei a început când era destul de tânără

Povestea tragică, reală a lumii

Carangi era doar o adolescentă când a început să modeleze pentru magazinele Gimbels. „Am folosit întotdeauna modele obișnuite și atunci cineva a decis că ar trebui să încercăm modele de 10 USD pe oră și să avem doar un apel de vite”, a declarat fotograful Michael Ahearn Philadelphia . „Majoritatea oamenilor erau atât de îngrozitori și apoi vine și fetița asta - trebuie să fi avut 14 ani - și a fostminunat. A întârziat întotdeauna, a avut întotdeauna o scuză. Dar am folosit-o cât am putut.

Într-o perioadă în care blondele cu ochi albaștri stăpâneau industria, trăsăturile mai întunecate ale lui Carangi au făcut-o să iasă în evidență. La vârsta de 18 ani, avea a lansat un anunț pentru Versace și atrăgea 100.000 de dolari pe an (evaluat la peste 350.000 de dolari în 2019 luând în considerare inflația). Se părea că viitorul ei era făcut. Puțin știa oamenii că norocul aparent bun al lui Carangi va marca în schimb începutul unui coșmar care se va termina în tragedie.

A avut o relație tulburată cu familia ei

Povestea tragică, reală a lumii

O vreme, părea că Carangi trăiește într-un basm. Nu numai că era pregătită să devină un model de succes, dar și cariera ei a ajutat-o ​​să scape de o copilărie nefericită. Tatăl lui Carangi a fost volatil și abuziv față de mama ei, care în cele din urmă a părăsit familia când Carangi avea 11 ani. Singura fată din familie, Carangi și-ar petrece o mare parte din adolescență căutând aprobarea tatălui ei.


„Tatăl meu lucra mereu și, când era în preajmă, el a acordat mai multă atenție fraților mei”, a scris ea în jurnalul ei (printr-o biografie, Lucrul frumuseții ). „Aș încerca să-i atrag atenția și el m-ar respinge punându-mă jos, batjocorindu-mă, tachinându-mă. Ar face asta în fața fraților mei. Simțeam că sunt mai buni decât mine și singura diferență era că erau băieți. Simt că tatăl meu nu mi-a dat niciodată ceea ce aveam nevoie pentru a crește, adică dragoste, înțelegere, timp ... nu mi-a dat niciodată momentul zilei.Mama ei era incomodă cu atracția față de femei

Povestea tragică, reală a lumii

Relația lui Carangi cu mama ei a fost, de asemenea, tensionată. În adolescență, Carangi s-a trezit atrasă de o altă fată. Când mama ei a aflat, și-a trimis fiica adolescentă la un terapeut în speranța că își va depăși atracția față de femei. Mama lui Carangi era convinsă că sexualitatea fiicei sale era doar o fază. „Este foarte dificil pentru mine să mă raportez la toate acestea pentru că nu am sentimente sau înclinații în acest fel”, a spus mama lui Carangi în Lucrul frumuseții . „Pot spune cu adevărat că pot accepta o persoană indiferent de preferințele sale sexuale, dar pur și simplu nu mă pot identifica cu asta”.


Pentru a-i face plăcere mamei sale, Carangi a mers la terapeut. Din fericire, mai degrabă decât să încerce să-l „vindece” pe Carangi, așa cum s-ar fi putut întâmpla cu ani înainte, când atracția pentru persoane de același sex a fost clasificată ca fiind o boală mintală, terapeutul lui Carangi i-a spus în schimb că nu este nimic în neregulă cu sentimentele ei și a ajutat-o ​​să devină mai încrezătoare cu ea sexualitate.

David Bowie a influențat-o în mai multe moduri

Povestea tragică, reală a lumii

Carangi a fost foarte influențat de pictograma muzicii și a modei David Bowie . Ea și mulți dintre prietenii ei au imitat stilul său androgin. Era un stil care avea să definească în continuare aspectul personal al lui Carangi pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, Carangi a captivat mai mult decât stilul lui Bowie. De asemenea, a fost atrasă de el ca simbol al rebeliunii și al valorilor contraculturale. Bowie, care era el însuși bisexual, a fost un model LGBTQ într-o perioadă în care multe vedete LGBTQ și-au păstrat secretul sexualității.


Devoțiunea lui Carangi față de Bowie nu a impresionat familia ei. Tatăl ei vitreg, Henry Sperr, a spus în Lucrul frumuseții că Bowie părea să-l schimbe pe Carangi. „A avut o tunsoare Bowie și asta i-a schimbat complet personalitatea”, a spus el. „Părea o copilă dulce, tânără, înainte și apoi după aceea ... știi, probabil că avea ceva de-a face cu drogurile. Ar fi lipsită de respect, ar lupta constant, doar peste nimic. Și ar fi foarte rebelă.

Un istoric de agresiune sexuală a lăsat-o traumatizată

Povestea tragică, reală a lumii

Unii dintre cei care l-au cunoscut pe Carangi își amintesc de ea furioasă. Dacă era supărată, avea motive întemeiate să fie. De-a lungul vieții, Carangi a suferit o serie de agresiuni sexuale, ale căror traume nu au părăsit-o niciodată. Un prieten de-al ei, Rob Fay, a dezvăluit câteva dintre ororile vieții lui Carangi în Lucrul frumuseții .

'A avut o perioadă grea cu mulți bărbați în viața ei', a spus Fay. „Au fost momente în New York când oamenii pur și simplu profitau de ea. Bănuiesc că nu l-ai numi cu adevărat viol pentru că nu țipa, dar au existat de multe ori când s-a întâmplat asta când nu a vrut să se întâmple. Dar fiind la fel de înaltă ca ea, nu poți să te certi, nici măcar nu știi pe ce planetă te afli. Se întâmplă așa ceva, este doar „Oh, ei bine, face parte din scenă”.

Totuși, nu toate atacurile suferite de Carangi au fost respinse ca „parte a scenei”. Fay a adăugat: „A fost violată de câteva ori. Data violului sau oricum doriți să-l numiți. Avea multă furie în legătură cu asta.


Se privea pe sine ca fiind plictisitoare

Povestea tragică, reală a lumii

În ciuda faimei și a banilor (sau poate, în parte, din cauza ei) Carangi nu a reușit niciodată să scape pe deplin de nefericirea profundă care era o prezență constantă în viața ei. Lumea o privea ca pe o frumusețe odată la generație și, de asemenea, ca pe o icoană de stil, dar Carangi era mai puțin convinsă de atracția ei. Cu toate acestea, chiar și în tinerețe, prietenii ei o vedeau ca pe o prezență magnetică.

„Acesta a fost lucrul pe care trebuie să-l amintești despre Gia”, a spus un prieten de-al ei Philadelphia . „Devenise o fată cu aspect foarte exotic, foarte specială. Putea doar să stea pe un scaun și să zâmbească și era automat centrul atenției. Avea carisma. Nu era extrem de inteligentă - de fapt, ea se credea întotdeauna extrem de plictisitoare. Întotdeauna obișnuia să spună: „Oamenii se uită la mine și cred că sunt acest lucru frumos și trebuie să fiu extrem de fierbinte ... și ceea ce nu știu este că sunt extrem de plictisitor.”

Modelarea a fost departe de a fi o carieră de vis

Povestea tragică, reală a lumii

Potrivit prietenei lui Carangi, Sharon Beverly, Carangi nu s-a bucurat modelare deloc. „Gia a urât afacerea de la început”, a spus ea Philadelphia . - Se simțea ca o bucată de carne. Știu că este un clișeu vechi, dar asta a spus mereu. Pur și simplu nu era exclusă pentru afaceri, era prea sensibilă pentru asta.

Alți prieteni au speculat că Carangi a devenit un model care să-i facă pe plac mamei sale. „Știa că mama ei vrea să fie model”, a spus un prieten. Și ea știa că era destinul ei. Prietena a adăugat că au crezut că Carangi a fost mai fericită trăind acasă și lucrând în magazinul de tatăl ei. Cu toate acestea, Carangi avea alte aspirații în afara modelării și a afacerii de familie. Era interesată de fotografie și a luat câteva cursuri la NYU până când programul ei ocupat a forțat-o să renunțe. Ea avea și planuri pentru a „face o mare bătaie de cap în film” în calitate de cinematograf.

Ea spera să se căsătorească într-o bună zi și să aibă copii

Povestea tragică, reală a lumii

Un alt vis al lui Carangi a fost să se căsătorească și să-și întemeieze o familie . Prietenii ei, precum și înregistrările din jurnal, dezvăluie că Carangi a fost o femeie profund pasionată, care s-a îndrăgostit rapid. „Gia pur și simplu iubea femeile și se îndrăgostea de ele, indiferent dacă erau heterosexuale sau gay”, a spus un prieten din liceu Philadelphia .

În timp ce Gia s-a îndrăgostit rapid, ea și-a dorit cu disperare să fie iubită ea însăși. „Gia era predispusă să aibă nevoie de cineva tot timpul”, a spus un fost partener. „Uneori era aproape ca și cum ar fi avut nevoie de un baby sitter.”

O femeie care nu i-a returnat afecțiunea pe care Carangi o avea pentru ea a spus că modelul caută atât de mult dragostea, încât uneori se va îndrăgosti de oricine îi va fi amabil, indiferent dacă sunt sau nu atrași de femei. „Cred că i s-a părut că îi pasă de sex”, a spus ea. „Avea atât de multă nevoie de oameni încât i-a respins punându-le așteptări pe care nu le-ar putea îndeplini”.

„Când ești tânăr ... este greu să faci diferența între ceea ce este real și ceea ce nu este real”

Povestea tragică, reală a lumii

Oare viața Carangi s-ar fi dovedit mai fericită dacă circumstanțele ei ar fi fost puțin diferite? E greu de spus. Tinerețea ei la lansarea carierei sale a contribuit fără îndoială la problemele sale ulterioare. Industria poate fi dificilă pentru modele, mai ales atunci când sunt la fel de tinere și impresionabile ca și Carangi când era la început. În 1982, Carangi a fost profilat ca parte a unui20/20raport pe lumea modelării care a subliniat Carangi ca exemplu al „laturii întunecate” a industriei.

„Când ești tânăr ... știi, este greu să faci diferența între ceea ce este real și ceea ce nu este real”, a spus Carangi. - Există o mulțime de vulturi în jurul tău. Carangi a vorbit și despre cum s-a agățat de droguri, spunând că „te înfiorează”. Ea a adăugat: „Te prinde într-o lume care este, știi tu ... nimeni pe care să nu-l cunoască vreodată nimeni în afară de cineva care a fost acolo”.

Pierderea mentorului a determinat-o să devină mai dependentă de droguri

Povestea tragică, reală a lumii

Carangi consumase deja droguri când mentorul ei, Wilhelmina Cooper, a murit în 1980, dar pierderea lui Cooper a făcut ca dependența ei să scape de sub control. Cooper a semnat-o pe Carangi la agenția sa de modele în 1978 și, de asemenea, a luat-o pe tânărul model sub aripa ei.

„Nu știu ce se întâmplă în viața mea, nimic nu mi se pare sau se simte bine”, a scris Carangi în jurnalul ei (prin O schiță a trecutului ). - Vreau să trăiesc atât de rău. Dar sunt atât de teribil de trist. Mi-aș dori ca Wilhelmina să nu moară. Era atât de minunată să vorbească despre muncă. Plâng în fiecare zi pentru o vreme. Aș vrea să știu ce să fac ... Mă rog ca lucrurile să cadă la locul lor. Biograful lui Carangi, Stephen Fried, a declarat pentru Chicago Tribune că moartea lui Cooper l-a pus pe Carangi „peste margine”, numindu-l pe Cooper „mama surogat”.

Alte modele au fost urâte pentru ea, contribuind la depresia ei

Povestea tragică, reală a lumii

Industria nu a fost amabilă cu Carangi. În loc să găsească camaraderie cu colegii ei de modele, în schimb s-a simțit evitată de mulți dintre ei. Tratamentul lor față de ea a contribuit la singurătatea ei și a lăsat-o deprimată. „Celelalte modele par să mă supere”, a scris ea după o ședință foto în agenda ei (via Philadelphia ). „Este gelozie sau [sunt] toate fetele așa ... Am senzația că câteva dintre ele ar vrea să-mi trag părul. De ce nu primesc acele sentimente față de alte fete ... uneori spun lucruri destul de urâte și grosolane. Cred că este o parte teribilă a rasei umane, un adevărat defect. Am crezut că ar trebui să ne iubim cu toții ...

O altă intrare din agenda Carangi a explicat mai mult sentimentele ei de izolare. Ea a scris: „... aici stau ... simțindu-mă foarte diferită de ceilalți oameni, dar în sfârșit încep să sap să fiu diferit. Poate că descopăr cine sunt. Sau poate sunt din nou lapidat.

În cele din urmă a fost înscrisă pe lista neagră, punând capăt carierei sale de model

Povestea tragică, reală a lumii

Poate chiar mai tragic decât faptul că Carangi a murit atât de tânără a fost că a murit într-o relativă obscuritate. La sfârșitul vieții lui Carangi, ea era practic pe cont propriu, incapabilă să se curățe. În timp ce ea a fost o celebritate pe lista cu doar câțiva ani mai devreme, consumul continuu de droguri al lui Carangi a adus în cele din urmă sfârșitul carierei sale. Nu numai că era volatilă și dificil de lucrat, dar consumul frecvent de droguri îi cicatrizase și pielea lăsându-și brațele acoperite de urme de ac . Spre sfârșitul vieții, când era suficient de sobru pentru a lucra , a lucrat într-un centru comercial cu vânzări de blugi și ca funcționar la casă la o cafenea a căminelor de bătrâni.

„A atins apogeul în 1980, dar a continuat să lucreze până în 1984, când în cele din urmă a fost lovită de negru”, a declarat biograful ei, Stephen Fried. Chicago Tribune . „Ar face bani și apoi ar dispărea în consumul de droguri. A încercat programe de reabilitare, dar nu au funcționat. Familia ei a încercat să o ajute, dar nu au putut. Până în 1985 a fost ruptă, consuma încă droguri și avea SIDA. A murit, fără adăpost, în noiembrie 1986. '

Moartea ei a contribuit la schimbarea viziunii publicului asupra SIDA

Povestea tragică, reală a lumii

În momentul morții lui Carangi, publicul înțelegea încă foarte puțin despre SIDA. A fost privită în primul rând ca o boală „gay”, răspândită prin contact sexual. Anul înainte de moartea lui Carangi,New York Daily News(prin intermediul Viciu ) a dezvăluit că aproape jumătate dintre respondenții la un sondaj pe care l-au realizat credeau că cei care suferă de SIDA ar trebui să fie în carantină. Vedete precum Carangi și actorul Rock Hudson, care au dezvăluit că are SIDA în 1985, cu doar câteva luni înainte ca acesta să-l omoare, au ajutat la schimbarea feței bolii.

În momentul morții lui Carangi, lucrurile începeau să se schimbe, iar moartea ei a contribuit la conștientizarea modului în care se răspândește SIDA. Modelul a contractat boala prin consumul de droguri, dezmințind mitul conform căruia SIDA era limitat la bărbații homosexuali. La sfârșitul anilor 1980, lumea devenise mai simpatică față de bolnavii de SIDA, stimulând eforturile de strângere de fonduri și finanțarea guvernului.

Cariera lui Cindy Crawford a decolat deoarece oamenii o vedeau ca pe un „înlocuitor” al lui Carangi

Povestea tragică, reală a lumii

Chiar și după ce consumul de droguri al lui Carangi a făcut imposibil să lucreze cu ea, industria își dorea în continuare fața în reviste. Deși Carangi însăși nu mai era populară, aspectul ei era încă foarte solicitat. Acest lucru a contribuit la crearea carierei unui alt supermodel celebru, Cindy Crawford , a cărui carieră începea la mijlocul anilor 1980. Crawford arăta destul de mult ca Carangi, încât industria a început să o vadă ca pe o înlocuitoare a primul supermodel , numindu-i „copilul Gia”. Crawford a aterizat pe coperta luiVogăîn 1986, în același an a murit Carangi.

„Toată lumea o iubise pe Gia”, a spus ea Vanity Fair . „Așa am intrat. Într-o zi, am văzut pe Avedon, Scavullo, Patrick Demarchelier, Rico Puhlmann - toți marii fotografi de la acea vreme.Vogăcoperta era ca ștampila aprobării. Și din aceasta a venit Revlon și toate celelalte lucruri mărețe. '

Angelina Jolie aproape că a refuzat să o joace pentru că nu a vrut să fie „atât de deschisă”

Povestea tragică, reală a lumii

Cu toate că Angelina Jolie a jucat faimosul Carangi în adaptarea HBO din 1998 a poveștii sale din film Gia , actrița a ezitat să preia rolul.Când a oferit rolul pentru prima dată, a refuzat-o, pentru că nu a vrut să înfățișeze o persoană atât de tulburată, crezând că rolul „mă va încurca cu adevărat și mă va înnebuni puțin pentru a fi atât de deschis”. A spus Jolie New York Times că inițial o „ura” pe Carangi atunci când își cerceta viața.

După ce a aflat mai multe despre Carangi și viața ei, Jolie a început însă să se răzgândească. În timp ce filma, a început să se identifice mai mult cu supermodelul și a câștigat o apreciere mai profundă pentru talentul ei și prin ce a trecut prin viața ei. „O, Doamne”, a spus ea despre părerile ei schimbătoare despre Carangi. ”Aș vrea să mă întâlnesc cu Gia. Aș vrea să fiu iubitul ei. ”

Alții Sunt Interesați

Facebook instagram